Marktstraat

Uden

opdrachtgever

Gemeente Uden

team

Hilde Vandekeybus (schetsontwerp) en Martien van Osch (ontwerp)

uitvoering

2021

De Marktstraat is de hoofdwinkelstraat van Uden. De inrichting van de autovrije straat was gedateerd, sleets en toe aan hernieuwing. De wens was om de straat groener te maken, adequaat in te richten voor voetgangers en fietsers en de verblijfskwaliteit substantieel te vergroten.

De straat van 250 meter lang heeft een licht gebogen verloop met licht golvende gevellijnen en een breedte die varieert tussen de 15 en 125 meter. De straat wordt gekenmerkt door hoog opgeknotte Linden waarvan een groot deel meer dan honderd jaar oud is. Her en der waren er bomen met slechte vitaliteit en bovendien stonden ze aan de noordzijde erg dicht aan de gevel. In het midden van een gedeelte van de straat was een rij jongere Linden toegevoegd waardoor het profiel van de straat onoverzichtelijk was.

Aan de zonnige zijde van de straat is een reeks verhoogde plantvlakken met kleurrijke vaste planten gemaakt. De bakken zijn voorzien van zitranden. De honderd jaar oude bomen zijn aan de noordzijde met veel zorg en goede ondergrondse voorzieningen verplant in de bakken. De jongere bomen uit de middenrij zijn verplant om de bomenrijen te complementeren. In het plan is boven het midden van de straat een computergestuurd lichtkunstwerk opgenomen dat later wordt gerealiseerd.